Een van de ovens die je bij elke eetgelegenheid wel in de keuken staat is een heteluchtoven. Dit is een traditionele oven dat ventilatoren gebruikt om hete lucht te laten circuleren en zo het voedsel sneller te laten koken dan in een traditionele oven. In een heteluchtoven komt de warmte van alle kanten en zo kookt het voedsel snel. Een heteluchtoven wordt ook wel een convectieoven genoemd.

Hoe werkt een heteluchtoven?

  • Zet de oven 25 graden koeler dan de vereiste op het recept, want doordat de warmte van alle kanten komt is het voedsel eerder klaar, maar verbrand het dus ook sneller.
  • De kooktijd van het voedsel wordt met 25% versneld.
  • Let altijd goed op je voedsel in de oven
  • Gebruik bakvormen met een lage zijkant, zodat de luchtcirculatie beter bij het voedsel kan.

Wat zijn de voordelen?

Een heteluchtoven heeft zo zijn voordelen in vergelijking met een elektrische oven. Onder andere is de kooktijd 25% korter. Deze oven is erg veelzijdig, doordat deze oven gebruikt kan worden om voedsel op te warmen, te laten, koken. Maar ook braden en bakken. Deze convectieovens werken erg efficiënt doordat deze voorzien zijn van de nieuwste ventilatietechnieken. Daarbij kenmerkt het voedsel dat in een heteluchtoven heeft gezeten erg knapperig en sappiger. Dat komt mede doordat de kooktijd en temperatuur lager zijn dan in andere ovens. Bekijk het  aanbod heteluchtovens op horecawebstore

Hoe moeten heteluchtovens onderhouden worden?

Een heteluchtoven heeft een levensduur van 6 tot 15. De verschillen zijn erg groot. Het onderhouden van de oven heeft een belangrijke rol. Maak je de oven op tijd schoon en reinig je op tijd dan gaat zo’n heteluchtoven gemakkelijk meer dan tien jaar mee. Weiger je de oven te onderhouden, dan kan de tijd dat je gebruik kan maken van de oven gehalveerd worden. Een valkuil van een horecaondernemers is vaak dat hij of zij apparaten te laat vervangt en dat kost weer extra geld. 

Tips bij het reinigen van de convectieoven zijn:

  • Gebruik grondige reinigingsmiddelen.
  • Vermijd bijtende reinigingsmiddelen.
  • gebruik dagelijks zeep voor het schoonmaken van de buitenkant.
  • Reinig de roestvrijstalen buitenkant met roestvrijstalen reinigingsmiddelen.