De oudere generatie herkent het vast wel. De handgeschreven recepten van oma in een receptenschriftje of op een kladblaadje. De heerlijke geuren die je bij de voordeur of veel verder weg al rook en je wist; oma’s eten! Nog steeds kunnen bepaalde geuren je doen denken aan oma’s keuken en de herinneringen worden weer aangescherpt. En hoe ouder je zelf wordt, je wilt de herinneringen aan oma’s recepten doorgeven aan jouw kinderen. Ook al hebben we nu veel meer smaakversterkers, toch is het niet hetzelfde. Wat was oma’s geheim? Een boel liefde, aandacht en zorg, wat je op je bord zag en proefde.
Nostalgische momenten met deze klassiekers
Oma’s gerechten doen het altijd goed op verjaardagen of andere bijzondere momenten. Denk hierbij aan de ouderwetse tomatensoep met balletjes gemengd in ei, peterselie en verkruimelde beschuit. De soep mag gerust meer dan 180 minuten trekken, zodat de hele buurt de soep in de verte al kan ruiken! Het recept is eigenlijk heel eenvoudig en op vele manieren te bereiden, maar doordat er geen bouillonblokje of moderne smaakversterkers aan te pas komt, blijft de smaak authentiek.
Recept voor oma’s tomatensoep:
- Kilo tomaten
- Preiringen
- Drie of vier wortels
- Bosje peterselie
- Drie verse takjes tijm
- Foelie
- Twee laurierblaadjes
- Verse peperkorrels, citroen, suiker en zout
Verder heb je 400 gr mager soepvlees en 250 gram gehakt nodig.
Uiensoep van oma
Niemand anders dan oma kon uiensoep maken, zoals ie hoorde te smaken! Toch komen we al aardig in de buurt met deze oma klassieker.
- kilo uienringen
- Spekreepjes (gerookt)
- 35 ml slaolie of boter
- Foelie/laurierblaadje
- Aardappels om te binden
- Ingrediënten om bouillon te trekken (dit kan op vele manieren)
- Stokbrood
- Kaas
Het spek een beetje opbakken en daarna de uien erin lichtbruin bakken, alvorens je ze in de zelf getrokken bouillon voegt.
Oma’s stoofvlees
Er zijn vele klassieke stoofpotgerechten. Verschillende oma’s zetten de traditie voort en de lekkerste stooftips komen dan ook van onze oma’s. Denk hierbij aan de stoofvlees met bier of ontbijtkoekvariant. Met stoofvlees denk je al gauw aan draadjesvlees, wat lang mag sudderen en zwemmen in bouillon, wijn of bier. Je kunt ook sukadelappen of riblappen gebruiken in plaats van de bekende runderlappen. Belangrijk is: als het smelt op de tong, is het recept goed gelukt! Proeven, geduld en proberen is een gouden tip die vele oma’s je zullen aanraden. Stoof heeft tijd nodig en als je te hard stooft, kan het al gauw aanbranden of droog worden.
N.B
Sleutelwoord tomatensoep is in de briefing verkeerd geschreven. Ik heb het goede woord in de tekst verwerkt, maar om de sleutelwoorden te tellen schrijf ik het verkeerde woord eenmaal.
tomantensoep